Kuna lesní a skalní

Je nebezpečná pro slepice, protože jak vleze do kurníku, žádná jí neuteče.

V přírodě likviduje hnízda bažantů, koroptví, kachen.

Kuna lesní je obratný šplhavec. Skáče až 4 m daleko v korunách stromů. Bez problému vyběhne do korun stromů a hlavou dolů se vrátí na zem během několika vteřin. Kývání pružných větví dokáže využít ve svůj prospěch. Dokáže honit i veverky a v některých oblastech tvoří většinu jejího jídelníčku.
kuna na cestě

Odpočívá v dutině stromu, nebo v hnízdících štěrbinách ptáků a veverek. Je aktivní ve dne i v noci. Tehdy se orientuje čichem. Snaží se o vytažení ptáků z hnízda, najít dokáže i ukryté myši.

V zimě nespí. Chodidla má ochlupená a ty ji chrání před mrazem. Díky nim může i rychle běhat ve sněhu.

Revír si značkuje sekrety z řitních žláz.  Ten je velký podle bohatosti kořisti. 5 – 23 kilometrů čtverečních.

Vzhled

Je velká asi jako kočka domácí. Ale je štíhlejší a má hustou, hladkou a hnědou srst. Huňatý ocas a končetiny má velmi tmavé- skoro černohnědé.

Ušní boltce jsou velké a mají světlé lemování. Nos má černý. Má krémově žlutou skvrnu na hrdle, tzv. náprsenku a dva hrotnaté výběžky na vnější straně zadní stoličky.

I s ocasem bývá dlouhá až 80 cm a váží mezi 100 až 140 dkg.

Rozmnožování

Doba páření připadá na červenec až srpen. Samci bojují, funí, prskají a piští. Některé zvuky se podobají štěkotu.

Březost trvá devět měsíců. Z toho 6 připadá na březost utajenou, tzv. embryonální latenci, kdy se na určitou dobu vývoj plodu zastaví. Sama příroda zajišťuje, aby se mláďata narodila do příznivých měsíců roku. V dubnu až květnu vrhá 3 -5 mláďat, která jsou po 6 týdnů slepá. Váží asi 30g. Matka je kojí 2 měsíce. Je starostlivá. Zahřívá je a brání proti každému nepříteli. V nebezpečí je přenáší na bezpečnější místo.

Pohlavně a tělesně dospívají ve dvou letech.
kmeny stromů

Kuna skalní

Nedokáže se tak rychle pohybovat po stromech, protože je kratší a těžší. Na zemi je ale rychlejší a vyslídí myši ve stodolách, probíhá skuliny v kamenných zídkách, střechy kostelů i obytných domů a dělá ohromný hluk. Ráda tak“straší“ a kutálí na půdách různé předměty. Šplhá po kolmých stěnách domů. Je činná v nočních hodinách, takže si málokdo všimne, že jsou jimi obývané i městská centra.

Potrava

Veverky, myši, drobní hlodavci, ptáci do velikosti tetřívků, lesní plody, ovoce a mláďata ptáků. Je schopná jíst i hmyz. Ovšem většinou jí veverky a malé ptáky. Žere i zvířata do velikosti kuřat a králíků. Slupne i dešťovku.

 

Samci jsou větší než samice. Oháňka, do 30 cm, spolu s tělem dosahuje velikosti asi 80 cm. Přebarvují zjara a na podzim. V létě jsou chlupy kratší, méně husté, tmavě hnědé. V zimě je srst variabilního zbarvení, včetně bílé náprsenky nepravidelně ohraničené. Sahá až na přední běhy. Tlapky nejsou osrstěné. Den většinou tráví stočená do klubíčka v některém z doupat vystlaném peřím, zbytky tkanin, senem.

Oba druhy kun jsou mrštné, drzé, smělé, chytré, krásné a statečné a proto se chovejme tak, ať zůstanou součástí naší přírody.