Jak si vybrat stromeček

Důležité je začít s výběrem stromku včas. Stromek byste si měli vybrat v dobrém obchodě nebo stánku. Tedy tam, kde jsou ceny jasně dané, obsluha příjemná a ochotná, stromky dobře skladované a od pohledu čerstvé, kvalitní. Rozhodně nekupujte stromky, které jste si pořádně neprohlédli, protože byly zabalené.

Kupovat zajíce v pytli se rozhodně nikdy nevyplácí. Čerstvý stromeček musí mít jehličí jasně zelené, mírně ohebné a rozhodně ne vyschlé či opadávající. Neměla by z něj ani přespříliš vytékat míza a neměli by být na stromku známky choroby, hub, plísní či škůdců. Větve také nemají býti polámané či jinak poškozené. Kmínek si možná budete chtít nechat ofrézovat, aby se vám vešel do stojanu.

Takováto úprava ovšem zkrátí dobu, jakou vám stromeček vydrží, jelikož se poškodí vlákna a navíc bude rychleji vysychat. Lepší je kmínek před tím, než jej dáte do vody, upravit sekyrkou, tak se vlákna v kmínku poškodí méně a budou moct dovést vodu do jehličí a větví. Je dobré si stromek nechat zabalit do ochranné sítě – ovšem až poté, co si jej pořádně prohlédnete – ne dřív.

Stromek uchovávejte v chladu a ve vodě. Nejlépe sucho snáší jedle, zatímco u smrčku je třeba na zálivku dbát nejvíce. Je dobré si také pořídit stojan s vodní nádržkou. Nezapomeňte stromek pořádně upevnit a přesvědčit se, že opravdu drží a nepřeklápí se. Případně můžete stromek dodatečně zajistit lankem či provázkem.

Pokud také chcete, aby vám stromek vydržel celé svátky, rozhodně není dobré si pořídit smrček – tedy myslím ten ztepilý. Ten opadává velice brzy a jeho jehličí se pak dá najít po celém bytě. Některé zatoulané jehličky najdete klidně i v létě. Pokud toužíte po smrku, je lepší si pořídit stříbrný, neboli také pichlaví.

Jak napovídá název, jeho jehličí je velmi pichlavé. Jeho větve jsou však pevné a jehličí se na nich udrží mnohem déle. Nespleťte si však smrk ztepilý ve stříbrném odstínu se smrkem stříbrným. Raději se vždy koukněte na název.